Отримувати новини від Укртелеком

Україна, Київ-601, 01601, бульвар Т.Шевченка, 18

24.07.2019

У першому півріччі 2019 року дохід від інтернет-послуг збільшився на 8,2%

Укртелеком продовжив розгортати оптику, підключати територіальні громади до інтернету та збільшив доходи від надання інтернет-послуг

У першому півріччі 2019 року загальний дохід Укртелекому залишився стабільним – на рівні майже 3,3 млрд грн. Дохід від телекомунікаційних послуг склав 2,755 млрд грн.

За результатами півріччя EBITDA склала більше 919 млн грн, що на 10,8% більше ніж рік тому. Маржа EBITDA залишилась на досить високому рівні та становить 28,1%.

Приватним абонентам надано послуг майже на 1,78 млрд грн, бізнес-споживачам – на 688 млн грн.

Як і раніше, зростають доходи від інтернет-послуг. За рік вони збільшилися на 8,2% до понад 880 млн грн: 184 млн грн у бізнес-сегменті (на 8,6% більше) і 698 млн грн серед приватних користувачів (зросли на 8,1%). Укртелеком продовжує розбудову оптичної інфраструктури, яка є необхідною базою для реалізації таких національних проектів як, наприклад, «Держава у смартфоні». У цьому році вже побудовано та введено в експлуатацію 1400 км волоконно-оптичного кабелю.

Сьогодні Укртелеком забезпечує інтернетом мешканців майже 2300 населених пунктів України. У другому кварталі розпочато масштабний проект з прокладання більше 3,5 тисяч кілометрів волоконно-оптичних ліній для забезпечення оптичним інтернетом майже 300 невеликих міст та сіл. На першому етапі роботи з будівництва оптики ведуться у 16 областях: Запорізькій, Волинській, Івано-Франківській, Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Полтавській, Сумській, Харківській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Чернігівській, де тисячі мешканців 65 населених пунктів отримуватимуть інтернет на швидкості до    200 Мбіт/с і матимуть змогу користуватися інтернет-телефонією та інтерактивним телебаченням.

Водночас у порівнянні з попереднім роком зменшилися доходи від фіксованої телефонії: у масовому сегменті на 6,5%, у корпоративному на 1,6%. В цілому за перші 6 місяців цього року вони склали майже 1,385 млрд грн. Це співпадає з аналогічною тенденцію зменшення доходів від голосових послуг у мобільних операторів.

У корпоративному сегменті Укртелеком розвиває напрямок сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Завдяки збільшенню  кількості користувачів оптичного інтернету, а також «хмарних» сервісів, захисту від DDoS атак, доступу до телевізійного контенту тощо, спостерігається і зростання доходів від цих послуг. Так, за рік кількість підключень до «хмарної» АТС зросла до майже 20 тисяч номерів (на 5 тисяч номерів), до понад 1,5 тисячі побільшало екранів, підключених до «TV Бізнес», постійно зростає кількість користувачів оптичного інтернету в торгово-розважальних центрах, бізнес-центрах та закладах відпочинку. Укртелеком продовжує забезпечувати  телекомунікаційними послугами освітні і медичні заклади, об’єднані територіальні громади (ОТГ). Загалом станом на початок липня до оптичного інтернету від Укртелекому підключено понад 300 медичних закладів, стільки ж  освітніх та більше 100 ОТГ.

Порівняно з попереднім роком на понад 67% зросли інвестиції у розвиток телекомунікаційної інфраструктури. Їх обсяг сягнув за півріччя майже 362 млн грн. На 35% до 138 млн грн зросли доходи компанії від комерційної оренди майна, вивільненого у процесі модернізації інфраструктури. Цьому сприяє ефективне управлінню нерухомістю, незадіяної у виробничій діяльності, співпраця компанії з електронною системою ProZorro на право оренди нежитлових приміщень.

У першому півріччі 2019 року Укртелеком сплатив майже 900 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

Довідка:
Публічне акціонерне товариство «Укртелеком» – лідер серед провайдерів Інтернету, найбільший оператор фіксованого зв’язку в Україні. Укртелеком є єдиним засновником та учасником ТОВ «ТриМоб» – мобільного оператора стандарту 3G.
Бізнес-клієнтам Укртелеком пропонує повний спектр послуг: індивідуальні системні рішення, корпоративні мережі зв'язку та передачі даних, послуги Дата-центру, фіксована і мобільна телефонія та «хмарні» рішення.
Укртелеком проводить стратегічну модернізацію  своєї телекомунікаційної мережі, що дозволить надавати абонентам доступ до інтернету на швидкості 50 Мбіт/с за технологією VDSL і до 1 Гбіт/с – за FTTH/GPON.
З 2013 року ПАТ «Укртелеком» приєднався до  бізнесів SCM